Köpa valp av Whipped Cream's Kennel
Vid val av samojedvalp eller finsk lapphundvalp – vänd dig med förtroende till oss – hos oss får du råd och hjälp såväl före som efter valpköpet!
Funderar du på valp är du välkommen att kontakta mig för mer information och även om du vill sätta upp dig på väntelista för kommande kullar.
Vänligen observera att sedan 2020 är det mycket hög efterfrågan på valpar. Innan du kontaktar oss, läs informationen som finns här nedan.
Valpar är oemotståndliga… men tänk efter före köpet!
Din valp kommer att ge dig mycket glädje under förhoppningsvis många år framöver. Den kommer att vara en trogen följeslagare, familjemedlem och vän.
Men för att det ska bli så krävs en hel del engagemang och arbete från dig. Har du tid och ork och inte bara lust?
Om svaret är JA kan du fortsätta läsa på den här sidan…
Vårt övergripande mål är nöjda valpköpare och det når vi genom att avla på en sund samojed/finsk lapphund med god exteriör, mentalitet och bruksegenskaper.
När du köper valp av oss kommer du att kunna följa dem från födseln och fram till 8 veckor genom foto och film.
Vill du läsa om valparnas utveckling från nyfödda till leveransdags? Klicka på “Valplådan” i menyn ovan
Om du är intresserad av en valp från oss är det första steget som regel att du kontaktar oss och sätter upp dig på väntelista.
Du förbinder dig inte med något genom att stå på denna lista utan när vi får en kull, erbjuds du valp bland annat efter i vilken ordning du står på listan. För att inte vår lista ska vara helt inaktuell har vi endast som motkrav, att du säger till om du även står på väntelista hos någon annan uppfödare och att du meddelar om du inte längre vill stå kvar, t ex om du fått valp hos någon annan under väntetiden.
Jag vill poängtera att vi har fri prövningsrätt vilket innebär att känner jag när vi träffas, att du inte är rätt köpare till en valp från oss kommer du att bli nekad.
När valparna väl är födda kontaktas du, men det är först när de är ca 3,5-5 veckor gamla som du får komma på ett första besök. Vid detta besök vill jag att du bestämmer dig definitivt. I så fall skriver vi ett köpeavtal (SKK:s). Nu får du också en hel del information om mat, skötsel, utrustning m m, som du hinner sätta dig in i och skaffa, innan du får hem valpen. Du kommer också att få inloggning till sidan här på hemsidan som bara är för valpköpare – där kommer du att hitta all information inkl köptips på sådant som du kan behöva till valpen.
Svaret på detta är både ja och nej. För att nå vårt mål har vi principen om “rätt valp till rätt köpare”. Det innebär att om det finns exteriöra skillnader eller skillnader i egenskaper som är viktiga beroende på vad man ska ha sin hund till så kommer vi att styra så att detta passar ihop med köparen. Det innebär att du som regel inte vet förrän kring sista veckan exakt vilken valp som blir din, då valpens personliga egenskaper inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt. Är det ingen större skillnad mellan valparna eller köparna så får du en av dem som du fastnade för vid första besöket. "Rätt valp till rätt köpare är vårt motto!"
Nej, det är uppfödaren som bestämmer det namn som ska registreras hos SKK.
Vi använder som regel alltid engelska/franska namn på våra valpar och ofta med ett eget tema för kullen.
Du får naturligtvis kalla den vad du vill senare.
Har du problem att hitta på namn kan du söka på
hundnamn.se eller klicka nedan till hundnamnsmoderator :)
Självklart är du välkommen på besök för att träffa våra hundar
– vi och hundarna vill gärna träffa dig också –
men maila eller ring före och bestäm tid.
( Tänk på att det kan gälla särskilda regler vid tex Covid 19 )
Valparna är leveransklara tidigast från 8 veckors ålder och då är hunden veterinärbesiktigad, id-märkt och registrerad i SKK.
När du hämtar valpen ska köpesumman erläggas och då får du valpens handlingar. Hur betalning går till kommer du att få närmare information om, vanligtvis är det genom betalning till bank eller via swish.
Valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben, den är ID-märkt (microchip) och vaccinerad mot parvovirus och valpsjuka mm.
Den är avmaskad minst 2 ggr. Den är också veterinärbesiktigad med ett intyg ej äldre än 7 dagar.
Valpen är kullförsäkrad via mamman hos oss. Du kommer att få en “goodie bag” med lite gott och ben och den mat som valpen är van att äta, du får vår fina skriftliga handledning om allt från utfodring till skötsel och allmänna tips i en valppärm.
SKK:s broschyr “Välkommen valp” med råd och tips att tänka på med ny valp i huset får du självklart också.
Jag finns tillgänglig i mån av tid och plats för er valp/hund, under hela dennes liv, om ni åker bort el utomlands, kortare el längre tid. Dock tas en symbolisk summa ut för vistelsen. Du står för mat och försäkring.
Jag vill gärna hålla fortlöpande kontakt med mina valpköpare och blir mycket glad för foton och rapporter då och då.
För alla ingår att jag står till tjänst med goda råd – respektera dock normala telefontider, det allra bästa är att skriva mail eller kontakt genom t ex Messenger. I mån av tid hjälper jag till med träning inför utställning. Jag funderar på att ha årlig kennelträff och andra återkommande sociala träffar med promenader mm.
Har startat en grupp på Facebook för mina valpköpare, där inlägg är uppskattade. Där delar jag och andra med sig av foton och berättelser om sina hundar men främst också med tips och goda råd om allt som rör att äga en samojed/finsk lapphund. Där kan ni skapa kontakter och bor man i närheten av varann, kan man ses på promenader eller kanske träna tillsammans.
Om ni vill få förtroendet att köpa en valp hos mig, så ska ni veta att jag föredrar valpköpare som är intresserade av att följa mina råd och göra de hälsotester som krävs för att bla uppfödaren ska kunna göra en bedömning på sitt avelsarbete mm
Uppskattar verkligen att ni själva även är intresserade av att veta vad din hund har för grundförutsättningar för vidare träning och för att kunna gynna och ge den ett hälsosamt liv.
Som en extra "stjärna i kanten" så är jag alltid tacksam om ni aktiverar er hund på ett sätt som den och ni gillar,
detta för att få en så harmonisk hund som möjligt.
Jag kommer bjuda in er till samlade hälsotester (ögon/hd/ed/dna).
Kommer även att bjuda in era hundar till ->Mentaltester BPH<- och utställningar för dem som är intresserade :)
-->Beskrivningprotokoll Finsk Lapphund - klicka här<--
Numera kan man ta ett test hos ett företag för att se om det är päls, saliv eller urin man eventuellt reagerar på. Det finns även specialshampoo till hunden att använda om du är känslig.
--> Läs mer på SKK's sida <-- Klicka här <---
Läs mer klicka på knappen
Genom åren har vi fött upp många valpar och varit glada och stolta över att endast ett fåtal har behövt omplaceras och då på grund av ändrade familjeförhållanden.
Om frågeställningen skulle uppstå - hjälper vi gärna till att hitta en ny köpare !
Oavsett är jag tacksam om du meddelar mig el ger mig chansen att ta ställning till återköp, innan din hund byter ägare.
Det har hänt vid flertal tillfällen att vi hittat ngn av våra valpar/hundar till salu på Blocket, utan att vi vetat om att den skulle omplaceras, medan vi samtidigt har kö på valpar och ibland vuxna hundar. Sådant gör mig mycket ledsen.
Vid ny ägare vill jag gärna ha kontakt med dem - så
glöm inte ge dem/mig alla uppgifter.
Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov, läs mer under hundar och länk till rasbeskrivningar.
Du bör också vara insatt i Jordbruksverkets regler för hundhållning, t ex hur länge en hund får vara ensam hemma.
Klicka här så kan du läsa en sammanfattning av reglerna.
Vi följer SKK:s rekommendationer att kastrering
av såväl hanar som tikar endast ska ske av rent veterinärmedicinska skäl.
Om du har tankar på, eller inte känner dig främmande för att göra det ingreppet på din kommande hund,
så kan du inte köpa valp hos oss. Här kan du läsa SKK:s syn på kastration av hund:
https://www.skk.se/sv/om-skk/regler-policies-och-lagar/sa-tycker-vi/Kastration/
SKK har nyligen också uppmärksammat den vilseledande marknadsföring som en del veterinärer och kliniker
har kring kastrering, som alltså inte är något normalt förfarande.
--> Läs SKK:s skrivelse här <--
Vi hoppas också att du satt dig in i att samojeden och finska lapphunden är långhåriga raser. Pälsen måste skötas och du kommer att få anvisning hur. Det är inte något stort och tungt jobb, många fixar vardagsskötseln på egen hand när de väl provat på de verktyg som används. Man kan idag på sociala medier se många som oftast av ren okunnighet maskinrakar ner hela sin hund, det är en styggelse. Det förstör strukturen på den päls som sedan växer ut så den bli än svårare att sköta, det tar bort skyddet som hunden har mot kyla, sol och vatten, mot insekter och mot rivskador från kvistar och grenar i skog och mark. Om du inte har tid att lägga ca 15 minuter i veckan på att sköta din hunds päls är inte detta raserna för dig.
Jag förstår att det inte går att kräva, men jag har ett starkt önskemål att du håller kontakt, även efter att du hämtat din valp. Jag följer gärna genom glädjeämnen och bekymmer hela hundens liv – för mig kommer den i hjärtat att alltid vara “vår valp”. För mer info kika ovan på "Vad händer efter köpet?" , där det står om att hålla kontakt & sätt att nå mig med allehanda frågor.
Att vara fodervärd/halvfodervärd innebär också att du inte äger din hund förrän villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att du inte kommer att äga din hund förrän den fått en valpkull (bibehållen avelsrätt)
el två valpkullar (helfodervärd) med minst en levande valp i varje kull.
För hanhundar gäller avtalet det antal valpkullar som man kommer överens om, dock maximalt sex valpkullar med minst en levande valp per kull.
För en tik innebär det alltså att din hund kommer att vara hos uppfödaren under minst 10 veckor per kull utöver tiden för parning.
Fram till dess att avtalets villkor är uppfyllda är det överlåtaren/uppfödaren som innehar äganderätten och således äger hunden, men så snart villkoren är uppfyllda övergår äganderätten till fodervärden.
Man brukar jämställa fodervärdsavtalet med ett avbetalningsköp.
Utöver rätten till kullar eller parningar har jag - uppfödaren även rätt att delta på utställning,
prov eller tävling.
Fodervärden får då inte delta på utställningar eller prov utan uppfödarens tillstånd.
Denna rätt innebär att jag kan behöva disponera hunden vid fler tillfällen
än bara parningstillfälle och valpningstiden!!
Om fodervärden bryter mot några överenskommelser - kan jag som uppfödare använda detta för att
häva/bryta ett misskött avtal och återfå min hund.
För så kallade pälsraser innebär det också att fodervärden måste hålla pälsen i sådant skick att hunden kan visas på ett rättvisande sätt.
Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat,
motion och mental stimulans.
Gäller även att du ej får hålla hunden för rund/tjock!!
För att fodervärdsavtal ska passa både dig och mig, är det viktigt att vi båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att vi kan ha en bra dialog
och stor förståelse för varandras situation.
Som fodervärd, har du ofta en av mina - uppfödarens bästa hundar och det är viktigt att
du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende.
Inte bara ta en valp för den är gratis eller billigare...
Ett gott samarbete är A och O
för ett väl fungerande förhållande mellan uppfödare och fodervärd.
Om du tror att just du (och familj) skulle passa att ta dig an en fodervalp, så skriver du lite
om dig själv och vad du har att erbjuda mig/kenneln och min valp.
Vi har många valpköpare som genom åren återkommit till oss och köpt nr 2, 3 osv – vilket tyder på att vi varit på rätt väg ett bra tag. Jag har en liten uppfödning med som regel 0 – 3 kullar om året. Hundarna är en del av familjen, liksom valparna den tid de är här. Det har blivit många valpar genom årens lopp – varenda en lika viktig för mig...
Efterfrågan på valpar under 2021/22 är mycket hög så är du seriöst intresserad av valp så rekommenderar jag att du sätter upp dig på vår väntelista så snart som möjligt, du hittar formulär under kontakt.
Räkna med att valpen är klar att åka till sitt nya hem 8 veckor efter födsel och 17 veckor från parningen.
Då är jag mycket tacksam att få veta detta - skriv gärna och berätta om din hund med glädjeämnen och bekymmer, hur gammal den blev och även vad som var orsaken att den gick bort. Kanske får vi förtroende att sälja en ny valp till dig?