Vår sida innehåller som många andra kennlars, en hel del information om finsk lapphund och samojed i olika (tävlings)sammanhang.
Vi uppfödare är inte bättre än andra - men vi vill gärna skryta med våra (uppfödda) hundar!
Det ska inte missförstås eller glömmas bort att även de hundar som tävlas, är köpta för att vara en trevlig familjehund, tävlingsmomenten är ju dock en bonus för de intresserade och alltid mkt uppskattat av mig som uppfödare. Nedan kan ni läsa om olika grenar för och med din hund. Det är bara ett axplock av det som vi oftast gör med dessa raser. Men det finns mycket kul att göra tillsammans med din hund. Och både finska lapphunden och samojeden älskar att arbeta och vara till lags. De är båda raserna väldigt allround, så pröva er fram, så lär ni märka vad just DIN samojed el lapphund gillar att göra för aktiviteter.
Lapphundens och samojedens allra bästa gren, är dock att vara din vän i vått och torrt. Har du en lapphund eller samojed är du aldrig ensam, de följer dig oftast hack i häl, ofta så nära att du kommer att snubbla över dem…
En samojed/finsk lapphund hänger med på det mesta såsom tex joggingturen, fjällvandringen, skidorna, som draghund, dra skrinda till affären, cykelturen, simturen, båtturen, i kanoten, campingen, scootern, vid lägerelden, golfrundan (kan säkerligen hjälpa dig att hämta de bollar du slagit bort) och myser i fåtöljer och soffor när du vill det. Bara de får vara med :)
De tycker om barn, då de ofta är påhittiga och inbjuder till att göra saker, vilket är helt i flappisens/samojedens smak. Ett varningens finger dock att vuxna alltid ändå skall övervaka, speciellt mindre barns "lek" med hundar.
Allt det här och lite till gör samojeden och finska lapphunden till en fantastisk vän, familjemedlem och samarbetspartner i ur och skur.
Stort tack till alla valpköpare som bidrar med bilder från sin och hundarnas vardag tillsammans!
Momenten i BPH
Utifrån de reaktioner din hund visar vid de olika momenten får du en uppfattning om var den har sina starka sidor och under vilka omständigheter den kanske behöver stöd och uppmuntran.
Momenten i BPH utförs likadant för alla hundar.
Beskrivningen är standardiserad, vilket är en förutsättning för att man ska kunna jämföra raser och hundar samt kunna göra utvärderingar.
Följande moment ingår i BPH:
1. Främmande person
Här beskrivs hundens kontaktbenägenhet med en främmande person och hundens tendens till oro och/eller undvikande beteenden, hundens behov av att hävda sig eller att visa undergivenhet mot testledaren samt om hunden avvisar umgänget med aggression.
2. Föremålslek
Både hundägare och testledare leker med hunden. Momentet har två syften, dels att dokumentera lusten till föremålslek, dels hundens allmänna attityd i leken vilken inte behöver ha direkt koppling till intresset för föremål.
3. Matintresse
Hunden får prova att ta godbitar, såväl egna favoriter som av standardiserad modell, ur burkar vars lock antingen är öppna eller olika hårt åtskruvade. Syftet är dokumentera hur mycket hunden är villig att jobba för att nå sina matbitar och hundens allmänna intresse för mat.
4. Överraskning
En silhuett av en person i halvfigur reses hastigt upp 3 meter framför hunden när den kommer gående. Här iakttas och dokumenteras exempelvis hur arg och rädd hunden blir men också hur lätt den har att övervinna en negativ känslomässig upplevelse. Den tredje delen som dokumenteras är hur hunden klarar av att promenera förbi halvfiguren.
5. Skrammel
En metalltrumma med en kedja i genererar ett högt skramlande ljud som startar när hunden närmar sig. Hunden får upptäcka, undersöka och passera förbi trumman. Syftet är att undersöka hundens rädsla för ljud.
6. Närmande person
En person klädd i kappa, bredbrättad hatt och mörka solglasögon närmar sig långsamt hunden i etapper. När personen kommit inom ett visst avstånd vänder den sig om och står stilla. Hunden släpps fram för att undersöka och ta kontakt. Momentet ska mäta hundens reaktioner i möte med människor i situationer som ur hundens perspektiv kan upplevas som avvikande.
7. Underlag
Hunden och föraren går över ett nytt och oprövat underlag. Syftet är att mäta eventuell osäkerhet för att gå på annorlunda underlag.
8. Skott (valfritt moment)
Två skott avlossas cirka 50 meter från ekipaget, ett när hund och förare är i rörelse, ett när de står still. Syftet är att dokumentera eventuell reaktion vid skott, om det väcker positiv förväntan eller kanske osäkerhet.
Efter att hunden har genomgått samtliga moment gör beskrivaren en sammanfattning av hundens agerande. Avsikten är att ge en mer övergripande bild av hunden, till exempel om den är trygg, glad i människor, energisk etc.
>Länk till mer utförlig instruktion och broschyr Klicka här<
> BPH - Länk till Finsk Lapphunds 200-Analys - Klicka här <
Mentalbeskrivning hund (MH) beskriver de beteenden, som genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga.
Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dessa beteenden dokumenteras.
Syftet är att beskriva hundens sociala förmåga, rädsla, aggressivitet och lekfullhet med mera.
MH -beskrivning är inget test där hunden blir godkänd eller underkänd, utan är en beskrivning av din hund, som protokollförs.
Alla hundägare med hundar registrerade i SKK har möjlighet att anmäla sin hund till MH från 12 månaders ålder och det ger hundägaren en bra bild av vem hunden är i andra änden av kopplet. Läs mer hos Svenska Brukshund Klubben - SBK
Uppfödaren kan även anmäla individer/hel kull till Mentalbeskrivning för valpar MV. Detta är dock inte så vanligt i de raser vår kennel representerar.
Nosework är en hundsport där hunden får använda sitt förnäma luktsinne för att i olika miljöer söka efter dofter.
Det ger hunden både mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och förare.
Nosework går enkelt att anpassa utifrån erfarenhet, resurser och kunskap
Nosework, är precis som namnet antyder arbete med nosen, och i Sverige innebär sporten att hunden ska känna igen och markera tre olika dofter. De dofterna är eukalyptus, lagerblad och lavendel. Hunden ska kunna finna dofterna såväl inomhus som utomhus.
Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning.
När kan man börja med Nosework?
Så fort man ser att hunden/valpen intresserar sig för dofter och gillar att roa sig med att nosa eller bli road av att du som ägare lägger ut olika doft-uppgifter som den skall lösa. Allt utifrån enklare till svårare dofter och platser.
Om du vill tävla i Nosework måste hunden först klara ett doftprov som den tidigast får göra vid 10 månaders ålder.
Efter att hunden har fyllt ett år kan den börja tävla, om man tycker det är lämpligt och hunden är mogen för sin uppgift.
En stor del av tiden på tävlingsplatsen handlar om att vänta på sin tur att få söka, så all typ av miljöträning är även nyttigt.
Hur går ett doftprov till?
Ett godkänt doftprov gäller hela hundens liv och för "flera förare" som vill tävla med hunden.
Ett doftprov består av tolv behållare, där en av dem innehåller måldoften i form av hydrolat.
Hunden ska identifiera rätt behållare inom tre minuter. Doftprov kan genomföras inomhus eller utomhus.
Hur kan man börja lära hunden och med vad ?
Sök godis.
Börja gärna inomhus med att ha hunden sittande bredvid dig.
Släng ut en näve godis på golvet och när du säger ”sök eller leta” - då bör hunden vilja iväg och leta upp allt smaskigt godis.
Försvåra kan du göra genom att lägga ut godis i ett rum då hunden inte är med och sedan släppa in hunden för att söka efter det.
Senare kan man försöka gå kurser i tex kantarellsök eller träna hunden så pass bra att sedan
vid särskilda tillfällen kunna bli utvald att få göra L-Test om nu hunden skulle lämpa sig för det. Oftast särskilda bruksraser.
Vad innebär L-Test hund?
Syftet med L-testet är framförallt att säkerställa att en hund inte är farlig och att den är stabil mentalt.
Därutöver testas om hunden är lämpad att arbeta som sök- eller patrullhund.
Pierre Wahlström har stor erfarenhet av utbildning och testning av tjänstehundar. Han ansvarar för samtliga L-tester inom försvaret.
>Vill du veta mer NOSEWORK BOK mm - klicka här<
>Vill du veta mer om specialsök - Hundens egna hjärngympa - så klicka här<
>Polisens och försvarets L-Tester<
Du kan börja med att springa med hunden. Vänj den vid att springa framför och "dra" med sele. Selen måste sitta rätt och bra, annars kan den skapa stort obehag för hunden.
Du har stor fördel av att kunna styra hunden med kommandon som höger, vänster och stanna. Längre fram kan du träna omkörningar, att springa förbi andra ekipage eller bli omsprungna. Sedan kan man börja cykla eller låta hunden springa framför hjulfordon.
Se mer på SBK el SPHK's sidor.
För samojeder finns det särskilda prov och dragmeriter som de kan få äran att erövra. Dock krävs ofta mkt träning och att man innehar minst 1 samojed. Numera finns även prov på barmark som gjort det aningen lättare för "syd-svenskar" (snöfria vintrar) att även kunna få ett godkänt barmarksprov.
I "traditionell" lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel.
Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.
Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar lydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.
Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning. se SBK's hemsida för mer info.
-------------------------------------
Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana.
Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.
De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång.
I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren. Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje.
För uppfödare är utställningar (och andra prov) ett måste.
Där kan man “varudeklarera” sitt avelsresultat och jämföra detta och det man uppnått gentemot rasstandarden och även studera andra uppfödares avelsarbete och se tilltänkta avelshundar.och deras mentalitet. Hundutställningarna – och deltagandet i dessa – är också ett medel för att skilja de mer seriösa uppfödarna från de mindre seriösa. För den enskilde hundägaren, såväl som för uppfödaren, kan utställningar bli till en rolig hobby som ger kontakter med andra hundägare och kan leda till ett ökat hund- och tävlingsintresse.
Att ställa ut kan vara mycket spännande och stimulerande. Jag minns med glädje de gånger i ringen då jag haft en samojed el finsk lapphund i kopplet och då vi båda var helt på det klara med att vi var bäst – och vi lyckades också övertyga domaren om den saken.
Drömmar om en lovande valp som man önskade fram till segrar, men också den stora glädjen över den “fula ankungen” som utvecklades till en svan fast ingen trodde det. Stolthet över mina valpköpare som aldrig gav upp, tränade och vann i slutänden. Ödmjukheten inför att få möjligheten att kunna visa en avelsgrupp efter en avelstik... Bortsett från de egna minnena är det också något speciellt med att se en vacker samojed el finsk lapphund i en ras- eller gruppfinal och heja fram denna till segern. I tex uppfödarklass tävlar en uppfödare med 4 egenuppfödda hundar. Om du har hund från oss och vill prova på hjälper vi gärna till med tips och träning.
Kontakta oss. Ibland har vi gemensamma träningsträffar. Utställningar arrangeras av både rasföreningar SBK och SKK